Евромеланома, ESDO 2024

Заболяемост и профилактика – какви са актуалните данни за меланома

В Европа до 2040 г. се очаква ръст на кожните карциноми с до 42%, а на меланома – с 15 на сто. Тези тревожни прогнозни данни за заболяемостта бяха изнесени на  Европейското училище по дермато-онкология (ESDO) на 12-13.01.2024 г. в Берлин.

Презентаторите подчертаха острата нужда от ранно диагностициране и ефективни национални скринингови програми за всички кожни тумори. Това е ключово, за да се справим като лекари и като общество с предстоящите предизвикателства, каза д-р Ива Гаврилова, хирург-онколог. „Работещият подход, според мен, включва обучение на общопрактикуващите лекари, които първи се сблъскват с болестта при пациентите си, както и непрекъснато повишаване на способностите и квалификацията на всички специалисти, които диагностицират, лекуват и проследяват пациенти с кожни тумори.“

Решенията

Проф. Ана-Мария Форсеа от Румъния представи примери за ефективни национални стратегии и проектопрограми, които да помогнат да се подготвим за очакваното покачване на новозаболели. „Като член на работните групи към Националния антираков план и радетел за качествена превенция и профилактика от екипа на БАДО, за мен наученото бе изключително полезно, а  дискусията – начало на бъдещи колаборации“, подчерта д-р Гаврилова.

В научната среща ESDO в Берлин участва и един от лекарите, превърнали се в емблема на профилактиката и превенцията – проф. Вероник дел Мармол. Тя е основоположник на международната кампания „Евромеланома“, започнала през далечната 1999 г. Днес хиляди специалисти по цял свят щедро отделят от времето си, за да служат на каузата за предотвратяване на рака на кожата, ранна диагностика и лечение. Д-р Гаврилова също го прави – институционално и в лично качество – като през 2023 г. проведе 180 безплатни прегледи в партньорски клиники.

Кампанията „Евромеланома“

Проф. Мармол представи актуални резултати от провежданите кампании в цяла Европа и нови проекти, посветени на пациентите.

„България има достойното място в тази инициатива, благодарение на усилията на Българското дерматологично дружество. БДД изведе страната ни сред водещите партньори на „Евромеланома“. Можем само да си пожелаем активна политическа и институционална подкрепа на бъдещите проекти, защото – няма да се уморя да повтарям – профилактиката спасява живот„, категорична е д-р Ива Гаврилова.