Често задавани въпроси
 • Как ще протече Вашия преглед
  • При посещение за профилактика или уточняване на диагноза за рак на гърдата:
   • Ще бъдете прегледани мануално от мамолог;
   • Ще имате възможност да извършите образна ултразвукова диагностика;
   • При необходимост на Ваше разположение ще има и цитолог, който своевременно на клетъчно ниво да постави окончателна диагноза.

   Комплексната екипна дейност предоставя изключителната възможност да си тръгнете без повече неизвестни и въпроси, както и с ясен план за лечение, ако се налага такова.

    Носете със себе си предишни епикризи и/или изследвания от образна диагностика на хартиен или цифров носител, ако имате такива.

  • При посещение, свързано с преглед на кожата и кожни образувания:
   • Ще бъде извършен целотелесен преглед на цялата кожна повърхност. Ще получите съвети за наблюдение на рискови бенки и прилагане на правилна слънцезащита;
   • При наличие на съмнително образувание, ще бъдете насочен към изследвания за уточняване на диагнозата и правилния подход за нейното определяне;
   • При диагностициран кожен тумор ще получите ясен план за лечение и необходими последващи действия, свързани с прилагане на терапевтични, оперативни процедури и проследяване.

    

   Носете със себе си налична медицинска документация, като хистология, епикриза от оперативно, системно или лъчелечение, образни изследвания (ултразвук, скенер, ПЕТ скенер, ЯМР), туморни маркери или други кръвни изследвания.

 • Мамологичен преглед
  • Колко често трябва да посещавам мамолог?

   След 35г възраст всяка жена трябва да посещава мамолог регулярно на 6 до 8 месеца, без да има проблем или оплакване с цел профилактика.
   Пациентки, които са с диагноза рак на млечната жлеза се проследяват на всеки 6 месеца.
   Препоръчваме по-интензивно проследяване на 6м при пациенти със силиконови импланти и провеждащи хормонално лечение или стимулации.

  • От коя възраст трябва да започнат мамологичните прегледи?

   Съветваме Ви да планувате първи преглед още на 20г възраст при липса на оплаквания или ако има такива и по-рано. Проследяването от 20 до 35г е с индивидуален режим според структурата на гърдата и конкретния случай.

  • Има ли значение в кой ден от месечния ми цикъл съм за осъществяване на мамологичен преглед?

   Хубаво е да сте след менструация и оптимално на 10 -11ти ден от кървенето с цел гърдите да не са напрегнати и болезнени, но преглед може да бъде осъществен във всеки момент от цикъла Ви, без да пострада диагностичната му ефективност.

  • Как трябва да съм подготвена за мамологичен преглед?

   Мамологичният преглед изисква да се съблечете изцяло до кръста, така че за да Ви е комфортно Ви съветваме да се подготвите с блуза, риза или топ, които да се свалят лесно и да се избегне целотелесно събличане.

  • Трябва ли да нося със себе си стари изследвания?

   Да, задължително! Важно е да може да се сравнява с образи от предходни изследвания като за целта носете всичко, с което разполагате. Регулярните клиенти на кабинета разполагат с амбулаторна карта, в която се вписва всяка консултация и електронен архив на образните Ви ултразвукови изследвания, съхраняван при нас. За Ваше удобство и улеснение за проследяващия Ви екип, Ви съветваме да съхранявате всичките си изследвания, касаещи млечни жлези и кожни образувания, в отделна папка, разпределени по дати и тя винаги да е с Вас при преглед независимо къде се осъществява такъв.

  • Самопрегледите достатъчно ефективни ли са?

   Самопрегледите са задължителен елемент от проследяването на всяка дама, но не могат да заместят преглед при специалист мамолог и обратното. За да бъдат ефективни важно е да се изпълняват правилно, за което член на екипа ни ще Ви даде пълна информация и ще Ви обучи.

  • Опасна ли е за здравето ми ултразвуковата диагностика?

   Не, този метод не крие никакви рискове за здравето Ви и не води до „облъчване“. Това е универсален диагностичен метод, чрез който се проследява бременността и е безвреден за плода, съответно и за Вас.

  • Опасен ли е за здравето ми диагностичния метод „тънкоиглена аспирационна биопсия“ ТАБ?

   Това е прецизен инвазивен диагностичен метод, посредством който успяваме да оценим съмнителна бучка на клетъчно ниво. Осъществява се с взимане на клетки с убождане с игла под вакуум, специално оцветяване и анализ от специалист диагностик, т. нар. цитолог под микроскоп. Методът е експресен и дава ориентировъчна диагноза за наличие на туморни атипични клетки или не за около 15 мин. За съжаление взимането на нужните клетки се осъществява само с убождане с индивидуален стерилен набор. Болката при тази манипулация е съизмерима с тази при венепункция, т.е взимане на кръв и не изисква предварително поставяне на упойка. Взимането на клетки от съмнително образуваниe научно доказано не крие риск от разпространение и е универсален метод за бърза диагностика в цял свят.

  • Мога ли да си направя мамография при посещение за преглед?

   За съжаление не, тъй като мамографията е вид рентгеново изследване, за което се изискват специални условия и е възможно да се извърши само в болнични заведения и оторизирани медицински центрове. За това когато мамологът Ви изисква профилактична мамография трябва да сте я направили предварително и да я носите с разчитане и рентгенов образ или диск, за да може да я види и оцени. Имайте предвид, че мамографията е свързана с лъчево, макар и минимално, натоварване и има определена възраст, от която е безопасно да бъде извършвана като част от проследяването Ви. Не планувайте мамографско изследване сами, без то да е назначено от лекар!

  • Трябва ли да продължа да се преглеждам по време на бременност?

   Да, в рамките на една бременност трябва да се осъществи регулярния Ви мамологичен преглед. След раждане, обаче, разчитаме на Вас да кърмите продължително и първи преглед трябва да бъде извършен 3 месеца след спонтанното приключване на лактацията. От изключително значение е да не преустановявате кърменето насилствено с хормонални таблетни препарати, а постепенно с намаляване на храненията до окончателното му спиране. Ако по време на кърменето имате признаци на възпаление, опипвате бучка или нещо друго Ви притеснява сме на разположение за консултация.

  • Мога ли да се прегледам с направление по здравна каса?

   Амбулаторията ни не работи със здравна каса, така че можете да се възползвате от предлаганите услуги само срещу заплащане. Ако разполагате с допълнително осигуряване ще Ви издадем амбулаторен лист и фактура, с които бихте могли да си осребрите стойността на прегледа в последствие.

 • Преглед Кожни образувания
  • Нуждая ли се от целотелесен кожен преглед за потенциални злокачествени образувания?

   Кожата ни крие различни опасности, за които дори може и да не подозираме. Съветваме всеки поне веднъж в живота си, независимо от възрастта, да осъществи такъв преглед и специалист да отговори има ли потенциално опасни образувания по кожата, на какво трябва да обръщаме внимание и как да се предпазваме от тях. На Ваше разположение е Д-р Ива Гаврилова – хирург онколог, тясно специализиран в диагностика и лечението на кожни тумори.

  • В какво се изразява кожния преглед за потенциално опасни образувания?

   Такъв преглед изисква целотелесно оглеждане на цялата кожна повърхност, за което ще бъдете помолени да се съблечете изцяло и да останете само по бельо. Ще бъде извършен щателен оглед на всяка част от Вашето тяло от скалпа до стъпалата като по преценка на специалиста може да се използва и дерматоскоп.
   Дерматоскопът представлява увеличителна лупа, която позволява прецизно оглеждане на повърхностните слоеве на кожата. Ако се установи съмнителна бенка или друг вид кожно образувание те ще бъдат документирани с нативни снимки и такива от извършената Ви дрематоскопия и последните ще Ви бъдат изпратени за личен архив.

  • Могат ли да се извършват прегледи на деца и от каква възраст?

   Да, разбира се и всяка възраст е подходяща. Независимо на колко години е, ако детето Ви има пигментни петна по кожата – бенки, е редно да бъде прегледано. Специалистът ще Ви даде насоки как да се грижите за кожата на детето си с цел превенция на слънчеви изгаряния, които могат да доведат до злокачествени кожни образувания в напреднала възраст. Деца на кръвни родственици с доказан злокачествен кожен тумор малигнен меланом подлежат на задължителен скрининг, т. е преглед и оценка на потенциален риск. Същото важи и за възрастните кръвни родственици на пациенти с малигнен меланом.

  • Трябва ли да нося със себе си стари изследвания?

   Да, задължително! Важно е да може да се сравнява с образи от предходни изследвания като за целта носете всичко, с което разполагате. Регулярните клиенти на кабинета разполагат с амбулаторна карта, в която се вписва всяка консултация и електронен архив на образните Ви ултразвукови изследвания, съхраняван при нас. За Ваше удобство и улеснение за проследяващия Ви екип, Ви съветваме да съхранявате всичките си изследвания, касаещи млечни жлези и кожни образувания, в отделна папка, разпределени по дати и тя винаги да е с Вас при преглед независимо къде се осъществява такъв.

  • Ако при прегледа се установят потенциално опасни бенки какво следва?

   Ако специалистът има съмнение за злокачествено кожно образувание ще обсъди с Вас възможности за оперативно или друго лечение. Ако установи потенциално опасни бенки, които имат риск да се изродят в бъдеще, ще Ви предложи профилактично оперативно отстраняване. Във всички останали случаи ще Ви инструктира как да се самонаблюдавате, на какво да обръщате внимание и колко често трябва да се следите при специалист. Не забравяйте, че единственият път към адекватно и успешно лечение на окологичните заболявания е ранната диагностика!

  • Опасна ли е за здравето ми ултразвуковата диагностика?

   Не, този метод не крие никакви рискове за здравето Ви и не води до „облъчване“. Това е универсален диагностичен метод, чрез който се проследява бременността и е безвреден за плода, съответно и за Вас.

  • Мога ли да се прегледам с направление по здравна каса?

   Амбулаторията ни не работи със здравна каса, така че можете да се възползвате от предлаганите услуги само срещу заплащане. Ако разполагате с допълнително осигуряване ще Ви издадем амбулаторен лист и фактура, с които бихте могли да си осребрите стойността на прегледа в последствие.