Д-р Ива Гаврилова, Онко.НЕТ

Подкрепих кампанията Онко.НЕТ, за да повишим информираността за меланома

Включих се в инициативата Онко.НЕТ на нашите приятели от Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания, защото има нужда да се говори за меланома и повече хора в България да чуят за революционните постижения на науката и медицината в диагностиката и лечението на това коварно заболяване.

Популярни личности също подкрепиха каузата и участват като водещи и модератори на разговори с водещи лекари в областта на онкологията. По този начин заедно можем да насочим вниманието към превенцията и скрининга, профилактиката и лечението на социалнозначимите онкологични заболявания.
По темата за малигнения меланом имах удоволствието да отговоря на въпросите на очарователните Драгомир Симеонов и София Маринкова. Това не е разговор само за засегнатите от заболяването, а и за всички хора, които искат да бъдат здрави.

Някои от акцентите:
✅ Защо е важно поне веднъж в живота си да се прегледате при специалист, дори да нямате никакви симптоми;
✅ Слънцезащита трябва да е през цялата година, а не само през лятото на плажа;
✅ Не допускайте слънчеви изгаряния, особено в детството;
✅ Забравете за посещенията на солариум! Вече е установено, че имат пряка връзка с рака на кожата;
✅ Дори и в напреднал стадии, с новите възможности за лечение на меланом, когато то е започнало рано и с подходяща терапия, можем да постигнем добър контрол над заболяването, дори пълно излекуване.

Вижте повече във видеото.