Д-р Ива Гаврилова с инициатива за безплатни прегледи за семействата на пациенти с меланом

Профилактиката спасява живот

15 души получиха шанс за пълно излекуване от рак на кожата и ще продължат живота си нормално. Профилактичният преглед за опасни кожни образувания при специалист се оказа едно от най-добрите им решения, а за 5-ма от тях – животоспасяващо.

180 души се прегледаха безплатно в рамките на инициативата ми за превенция на меланома. 7 дни през юни и юли работих безвъзмездно, в полза на пациентите, с  фокус към три потенциално застрашени групи. 87 от тях провериха потенциално опасни бенки, както и 60 родственици на пациенти с малигнен меланом и 33 бременни и наскоро родили жени. Това са групи от населението, при които има завишен риск и по световни стандарти подлежат на скрининг. За съжаление в България няма целенасочени програми за превенция, което прави ранното откриване трудно и по-скоро – случайно.

Резултатите:

✅ 5 открити първични меланома

✅ 10 кожни карцинома

Малигненият меланом е сравнително рядко, но сериозно злокачествено заболяване. У нас се разболяват над 600 души годишно. В световен мащаб има тенденция към трайно покачване на заболеваемостта. Диагностицират се и по-млади пациенти, включително подрастващи.

Само за последната една година съм диагностициралa също толкова пациенти под 35-годишта възраст, колкото над 65 години, когато се смяташе, че е пика на заболяването. Това е още една причина да му обърнем сериозно внимание и да положим още повече усилия за повишаване на информираността и своевременната диагностика.

Важно е хората да знаят, че в ранните стадии меланомът се лекува оперативно и с шанс за пълно излекуване в над 90% от случаите. Именно затова поставянето на диагнозата рано е от съществено значение и трябва да предхожда появата на явни симптоми.

Видът на кожата също има своята роля. Наличието на пигменти плоски бенки, наравно с кожата, може да крие риск. Колкото повече са те, толкова е по-голяма е опасността да се пропусне потенциално опасно образувание. И нека не забравяме, че не всяка бенка е проблемна. Дали е такава може да каже специалист.

Призовавам всеки, поне веднъж в живота си, да се прегледа при специалист. Направете го независимо от възрастта, без да имате опасения, симптоми и без да отчитате броя бенки, които имате. Просто профилактично, за да може специалист да определи има ли рискови бенки и трябва ли да се следим регулярно.

Профилактиката спасява живот!