Профилактиката е разковничето в борбата с рака

Професор Иван Гаврилов е хирург, началник на Торакална клиника в Специализираната болница по Онкология.в София, прави около 400 операции годишно. Разговаряме с него за онкологията, която е бичът на съвремието ни, за мястото на България по брой заболели от рак на гърдата, защо нациите, които имат голяма раждаемост, почти не познават тази болест и колко е важна профилактиката. Сбъркана ли е системата на българското здравеопазване? Докога медици ще напускат страната, има ли шанс за реално увеличение на заплатите в сектора, В звуковия файл чуйте интервюто на Валентина Иванова с онкохирурга професор Иван Гаврилов:
Професор Иван Гаврилов: България стои в челните редици на европейските страни, на 100 хиляди души заболелите у нас са 84-87, в бившите заподно-европейски държави – 124, а в САЩ – 163. Онкологията е бичът на съвремието. Колкото повече се отдалечаваме от природосъобразния начин на живот, колкото повече се обездвижваме и ядем храни, които не са пълноценни, т.нар. ГМО-продукти, консумираме вода и въздух, които са замърсени, толкова повече си плащаме за това. Има и един друг, много страшен момент. Това е раждаемостта. Нациите, които имат голяма раждаемост, почти не познават тази болест, рак на гърдата.
Около 4050 са новозаболелите от рак на гърдата в България, а около 27 000 са боледуващите годишно и, за съжаление, 1 380 са умиращите. Световната здравна организация оповести едни страшни цифри, че до 2030 година в света ще се разболяват 20 милиона души и ще умират 10 милиона от рак на гърдата. За миналата година статистиката показа, че умиращите са 9 милиона при 18 милиона и 100 хиряди заболели. 
Основното разковниче си остава т.нар. профилактика.
Източник