Професор Иван Гаврилов е носител на тазгодишната Награда на Карлово

На официална церемония, състояла се на площад „20-ти юли“, кметът на Карлово д-р Кабаиванов връчи престижната награда – статуетка и парична сума на проф. Гаврилов. Специална комисия, назначена от кмета на община Карлово, с председател зам.-кметът Антон Минев, разгледа постъпилите номинации и присъди наградата на професор Иван Гаврилов – номиниран от Педагогически колектив на СОУ „Васил Левски“.

Д-р Гаврилов е началник на Торакална клиника в СБАЛ по онкология в София. Той е един от най-известните лекари в България, спасил живота на стотици пациенти. С Карлово го свързват редица дарения, които той прави. Още през 2013 г. той подкрепя каузата на карловци за запазване на Куршум джамия като общинска собственост и превръщането й в храм на духовността. Именно тогава прави и първото си дарение в размер на 10 000 лв. лични средства и портрет на Васил Левски, който да бъде поставен в Куршум джамия, когато се превърне в музей. Даренията му не спират до тук. През годините проф. Гаврилов прави дарения на СОУ „Васил Левски“ Карлово, Общинска библиотека, Национален музей „Васил Левски“ Карлово.

Професор Гаврилов дари паричната награда за продължаване на втория етап на археологическите разкопки в Куршум джамия, които ще продължат наесен.

За носител на Наградата на Карлово бяха номинирани още професор Божидар Стефанов Леонов – посмъртно, Мария Ганчева Сюпюрдекова – фотограф и Димитър Бакърджиев – художник.

Всички номинирани получиха от кмета на общината д-р Кабаиванов грамоти.

Ансамбъл „Българе“ представи спектакълът „Това е България“.

Източник