Проф. Гаврилов дари на кмета на Монтана икона и карта на България

Известният онколог професор д-р Иван Гаврилов подари на кмета на Монтана Златко Живков карта на България от преди 150 години и икона на „Света Богородица със Светите братя Кирил и Методий”. Даровете са по повод предстоящия празник на града „Свети Дух”, който ще се отбележи на 8 юни. Картата на България е от създаването на Българската екзархия. Възоснова на нея е направена Санстефанска България. „След 500 години османско робство, господарят да ти признае правото да съществуваш и да имаш землище, това е била велика победа на дипломацията на нашите прадеди. Искам да бъде тук, за да могат идните поколения да знаят къде е техния род. Нашите съседи, които имат претенции, да си знаят границите”, поясни д-р Гаврилов.

За град Монтана хирургът подари икона на  „Света Богородица със Светите братя Кирил и Методий”, дело на Пламена Лесидренска. „Тази икона има невероятно излъчване и съдба. На едно единствено място в света, над олтара, редом с другите икони, като „Тайната вечера”, е поставена тази икона. Това е черквата „Свети Стефан” в Истанбул,  Желязната черква. Според мен посланието на тази икона е следното: Дедите ни са казали Богородица, Исус Христос и неговото дело се славят от двамата братя, които са дали писменост на славянските народи, за да може да се славят божиите дела”, допълни професор Гаврилов.

За празника на Монтана д-р Гаврилов подарява и концерт на ансамбъл „Българе”, но заради пандемията от коронавирус той ще се проведе до края на годината. На директора на полицията в Монтана д-р Иван Гаврилов подари портрет на Левски, на Ставри Калинов, и икона на „Свети Архангел Михаил”. „По този начин изказах своето дълбоко уважение, възхищение и благодарност, че със самоотвержените си действия, спасиха Монтана и областта от заразата от covid-19. Тези хора незаслужено бяха обиждани по КПП-тата, но те бяха на мястото си независимо от климатичните условия, вежливи и доброжелателни. За това исках по някакъв начин да изразя благодарността към тях на всички нас”, каза още един от големите дарители на Монтана, професор д-р Иван Гаврилов.

Източник