Слънцезащита, рак на кожата, меланом

Няколко правила за слънцезащитата, които може и да не знаете

Предпазването от твърде много UV лъчи е единственото, което можем да направим, за да предотвратим рак на кожата. Сянка, дрехи с UV-филтър, шапка и слънчеви очила са едната част от уравнението. Другата е свързана с правилното прилагане на слънцезащитни продукти. Ето няколко правила за слънцезащитата, които може и да не знаете:

✅ Слънцезащитният крем е ефективен, само ако се прилага щедро. Ако се използва правилно, възрастен ще може да използва опаковка от 200 ml слънцезащитен лосион, за да покрие цялото си тяло шест пъти, преди да свърши. На плажа ползвайте продукт с висок фактор – SPF 50+.

✅ Важно е да намажете всяка част от кожата си, която е изложена на слънце. Лесно е да забравите области като ушите или стъпалата си, а някои хора не обичат да искат помощ за намазване на гърба.

✅ Честотата на намазване също е от значение. Ако сложите няколко слоя наведнъж, няма да удължите действието на лосиона. Затова пренамазвайте на всеки два часа и при всяко излизане от водата.

✅ Сложете слънцезащитен крем преди да излезете на слънце. Повечето слънцезащитни продукти започват да действат веднага след нанасяне, но на някои са нужни около 20 до 30 минути, преди да предложат защита.

✅ Мнозина ползват слънцезащитен крем, когато са на почивка или правят слънчеви бани, но малко хора обръщат внимание на това в ежедневието. Не забравяйте, че можете да получите слънчево изгаряне навсякъде – като седите навън в кафене, разхождате се на открито или изтичате “на пазар”. Ползвайте слънцезащитна козметика целогодишно! Извън активния сезон може да използвате продукт с по-нисък фактор.

И не забравяйте поне веднъж в живота си да се прегледате за меланом при специалист. Само онколог може да каже дали имате потенциално опасни бенки, нужно ли е специално внимание и как да се грижите правилно за кожата си. Открит навреме, ракът е напълно лечим!