Не подценявайте кожата – питайте специалиста

Д-р Ива Гаврилова – хирург онколог в Клиниката по дерматология към Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология и секретар на Българската асоциация по дермато-онкология бе лектор на семинар за журналисти на тема: „Не подценявайте кожата – питайте специалиста. На фокус: псориазис и меланом“, организиран от Novartis България.

Тя подчерта, че ранната диагноза е пътя към успешното лечение на меланом, а адювантното системно лечение дава шанс на повече от половината пациенти да влязат в трайна ремисия и да бъдат излекувани.

Методите за правилна диагностика и лечение в различните стадии на заболяването включват няколко ключови момента, каза д-р Гаврилова:

✅ В началните стадии на развитие, I и II стадий, лечението е само и единствено оперативно и се състои в хирургично отстраняване на тумора от хирург-онколог с упойка и в онкологично лечебно заведение.

✅ В стадий III меланомът се е разпространил в лимфните възли, но без да достигне до други органи. В този случай разсейките в лимфните възли могат да се намерят от стадиращата сентинелна биопсия и да не изискват извършване на голяма операция.

Ако след ехографията на лимфните възли при поставяне на диагнозата има съмнение за разсейки и задължителният ПЕТ скенер го потвърди (без засягане на други органи), то тогава е необходима операция с отстраняване на всички лимфни възли от областта, т.нар. радикална лимфна дисекция. След извършване на операцията трябва да се направи генетичен тест за BRAF мутация и задължително следоперативно системно лечение на целия организъм, т.нар. адювантно лечение за унищожаване на потенциални циркулиращи жизнени туморни клетки. То е с продължителност 1 година и се осъществява с иновативни лекарствени средства: таргетна терапия – лечение с таблетки или имунотерапия – лечение с вливане на антитела. Важно е да се знае, че това не е химиотерапия и няма непосредствените странични ефекти като косопад, повръщане и тежко общо състояние, но дава шанс на повече от половината пациенти да влязат в трайна ремисия и дори да бъдат излекувани.

✅ В IV стадий на меланом туморът се е разпространил по кръвен път до различни органи и изисква спешно лечение. В тези случаи се използват различни иновативни възможности за лечение като таргетна терапия, моно имунотерапия и комбинирана имунотерапия.

Важно е хората да знаят, че открит навреме, меланомът е напълно лечим, каза в заключение д-р Гаврилова и призова хората поне веднъж в живота си да направят целотелесен преглед на кожата при специалист.