Меланом и фертилитет – мисията е възможна

Д-р Георги Стаменов ще говори за онкофертилитета на пациентски форум в София

Д-р Георги Стаменов – един от водещите експерти по репродуктивна медицина у нас – ще участва със специална лекция за онкофертилитета в Деня на пациентите с малигнен меланом. Събитието се организира от Българската асоциация по дермато-онкология (БАДО) и ще се проведе на 23 юли 2022 г., събота, от 10:00 часа в зала „Средец“, хотел „Балкан“, гр. София.

На него д-р Стаменов ще изнесе презентация за възможностите за запазване на фертилитета при пациенти, засегнати от заболяването, какво трябва да знае бременната жена, ако е с новодиагностициран злокачествен тумор, както и кои са ефективните методи за онкологично лечение при бременни пациентки с меланом.

По данни на Globоcan, годишно в България от меланом заболяват около 500 – 550 души, като възрастовата граница пада и все по-често се диагностицират пациенти под 40 години. Пациенти в детеродна възраст, независимо от пола, семейно положение и бъдещи планове, е важно да съхранят генетичен материал преди започване на лечението, предупреждава д-р Ива Гаврилова, дм от клиниката по Онкодерматология към Националния онкологичен медицински център, секретар и член на УС на БАДО.

„Иновативните методи за лечение в III стадий на меланом, наречени Адювантно системно лечение, са сравнително нова възможност за контрол на заболяването, която дава шанс на повече от половината пациенти, независимо от избрания вид лечение, да влязат в трайна ремисия и дори да бъдат излекувани. Към момента няма научни доказателства, че терапиите биха повлияли негативно на бъдеща репродуктивна способност и качество, но като лекари съветваме да се вземат превантивни мерки за запазване шанса хората да станат родители след излекуването“, каза д-р Гаврилова. Според нея е важно всеки пациент да бъде информиран за всички възможности и насочен към специалист по репродуктивно съхранение. Затова от БАДО се радват, че д-р Стаменов и екип на МБАЛ „Надежда“ са приели поканата им да споделят своето знание и опит с участниците във форума.

Денят на пациентите с малигнен меланом ще срещне хора, засегнати от заболяването и техни близки с водещи онколози, учени-медици, психолози, експерти по здравни грижи и други. Целта е да се запознаят с най-новите терапии и иновативни методи за лечение, възможностите за диагностика и психосоциална подкрепа, които ще им позволят да водят пълноценен социален живот след диагнозата.

 

Източник