Д-р Ива Гаврилова и д-р Нати Аштер от Израел - проект фертилност - EUMelaReg София 2024

Как да запазим фертилността при меланом

Д-р Ива Гаврилова представи резултатите от проект за фертилността и нейното съхранение на Годишната среща на Европейският меланомен регистър, която се проведе в София. Проектът е иницииран по предложение на д-р Гаврилова – представител и главен координатор на регистъра за България и бе включен в научната програма на организацията за тази година.

EUMelaReg е една от най-мощните организации за научна и развойна дейност. Поддържа десетки проекти, които придвижват медицината напред, базирайки се на огромна база данни с прецизно и систематично въвеждана научна информация за вече близо 15 000 случая на меланом. Това е огромен обем данни и клиничен опит, до които членовете на регистъра имат достъп.

„Щастлива съм, че на този ресурс стъпи и проектът ни, посветен на фертилността и нейното съхранение, по който работим заедно с д-р Нати Аштер от Израел. Меланомът засяга все повече хора в детеродна възраст и като лекари трябва да помислим, с грижа за пациентите си и в тази посока“, каза д-р Гаврилова.

Анализ от такъв мащаб не е правен досега и има потенциал да се превърне в едно от големите постижения на науката, с българско участие. „Гордея се, че инициативата за проекта е моя и намери ефективна реализация, с научен принос в рамките на регистъра“ допълни д-р ИваГаврилова.