Известен лекар учреди стипендия за родолюбие

Известният лекар-хирург – професор Иван Гаврилов, шеф на клиника в СБАЛ по онкология – София, учреди стипендия за родолюбие, съобщиха от общината в Лом. Тя ще бъде давана от него на ученици от гимназията „Найден Геров” и средното училище „Димитър Маринов”. Стипендията носи името на полк. Стефан Илиев, командир на 15-те пехотен ломски полк, загинал преди 100 години в боя за „Червената стена” край Битоля.

Проф. Иван Гаврилов бе инициатор на честване за Стефан Илиев в Лом. Той организира и тържество за войни от същия полк през август миналата година в родното си село Василовци. Тогава се навършиха 100 години от боевете на полка при връх „Чеган” – Гърция. В тях загива и прадядото на професора, заедно с още 73 войни от Василовци. Д-р Гаврилов дари средства за обновяване на два войнишки паметника, издигнати в тяхна чест.

Стипендията за родолюбие не е единствената, която онкологът-хирург учредява. През 2014 година той учреди стипендия за двама ученици от природо-математическата гимназия в Монтана, която той е завършил. Не е задължително да са отличници, обяви тогава той. Важното е да имат интерес и обич към родния ни край.

За родолюбивата си дейност проф. Гаврилов е удостоен със званието почетен гражданин на Монтана.

Източник