Д-р Ива Гаврилова, предаване "На кафе", Нова телевизия

Д-р Ива Гаврилова в предаването „На кафе“, Нова ТВ: Кои бенки са опасни

Няма възраст за променените бенки. Независимо дали става дума за дете, възрастен или юноша, е хубаво поне веднъж в  живота ни да бъдем прегледани от специалист, който да определи дали имаме потенциално опасни бенки. Това каза д-р Ива Гаврилова в интервю за предаването „На кафе“ по Нова телевизия.

По думите й броят на бенки не винаги е определящ за потенциалния риск от развиване на меланом или кожни тумори. „По принцип наричаме бенки всички образувания по кожата, но тези, които са притеснителни и могат в определени случаи да създадат проблем, са наравно с кожата и пиментирани. Не „стърчат“, не се закачат в дрехите и често нямат вид на бенките, които обикновено ни притесняват. Затова броят бенки не винаги трябва да е аларма, но когато имаме повече пигментирани бенки, наравно с кожата, те крият риск и трябва да бъдат прегледани“, подчерта д-р Гаврилова.

Препоръката й за предпазването на кожата през летния сезон е да се ползва слънцезащитен крем, купен от аптечната мрежа, от козметични брандове, независимо от цената. Единственото, което трябва да се съобразява при избора на продукт, е дали става дума за възрастен или за дете.

Предпазването със слънцезащитен крем обаче има своите специфики, подчерта д-р Гаврилова и даде следните съвети:

  1. Трябва да го правим целогодишно;
  2. Когато сме на плажа или на курорт в планината през зимата, трябва да намазваме всички изложени на слънце области по тялото ни;
  3. Трябва да го правим през 2-3 часа когато сме на открито, дори и през зимата.

Стоенето извън чадъра на плажа е абсолютно противопоказно – не трябва да го допускаме, предупреди д-р Гаврилова. „Добре е да ходим на плаж в часовете до 11:00 и след 16:00 – 17:00 часа следобяд. Поддържаме кожата си с постоянно мазане, на хубава сянка, с добро настроение. По време на плажната ни почивка трябва да се отнесем към слънцезащитата с особено внимание. През останалото време от годината можем се грижим за кожата си с козметиката, която ползваме в ежедневието и която трябва да е със слънцезащитен фактор“, допълни специалистът.

Цялото интервю вижте тук , както и в YouTube канала на амбулаторията.

 

Източник