Д-р Ива Гаврилова в подкаста „Кожа и слънце“ на БНР: Ранната диагноза е път към успешното лечение на меланом

Ранната диагноза е път към успешното лечение на меланома, подчерта д-р Ива Гаврилова – хирург онколог в Клиниката по дерматология към Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология в София в подкаста „Кожа и слънце“ на Българското национално радио.

Предпазването от слънцето целогодишно е много важно. Това е от особено значение за децата, защото кожата има памет, всички слънчеви изгаряния в детска възраст се сумират и след години кожата си „отмъщва“ с меланоми, с кожни карциноми. Не всяко слънчево изгаряне обаче води до меланом, успокои д-р Гаврилова.
Според нея пациентите, които веднъж са били диагностицирани с меланом и са на определелени терапии в хода на лечението, при които има по-висока чувствителност на кожата, трябва да избягват излагане на слънце. Ако обаче имат вече отстранен тумор или са в начални стадии на меланом, могат да живеят живота си като нормални хора, без да им се забраняват почивки или излагане на слънце, но в никакъв случай да не допускат слънчеви изгаряния, предупреди д-р Гаврилова.

И още:

???? За ползите от слънчевите лъчи за нашето здраве – защо целогодишното предпазване от слънцето е важно, особено при децата;

???? Как да дозираме слънцето през пролетно-летния сезон в зависимост от възрастта си и здравния статус;

???? Слънцезащита при оперираните пациенти с кожен меланом – има как да продължат да живеят живота си нормално;

???? Иновативни терапии при меланом;

???? Какво представляват кожните карциноми след 50-60-годишна възраст и как се лекуват.

Чуйте повече от интервюто на д-р Гаврилова за подкаста „Кожа и слънче“ на БНР, 07.04.2023 г.: https://youtu.be/i27ax4wE82Q

Сн. БНР

 

Източник
Къде да ни намерите
Данни за контакт
Д-р Гаврилови онкоконсулт
От Пон До Четв: 15:30 – 19:30
Може да си запишете час за преглед на посочените телефони в рамките на работното време на кабинетите
Изпратете ни имейл