Д-р Ива Гаврилова, дм

Д-р Ива Гаврилова пред сп. „9 месеца“: Слънцезащитата е превенцията на всички кожни злокачествени тумори

Не само у нас, но и в световен мащаб, тенденцията е заболеваемостта от меланом трайно да се покачва със средно 3% до 7%-годишно. Това е обезпокоителен факт и изисква да положим още по-големи усилия за превенция и ранна диагностика. Предвид, че отчитаме и категорично спадане във възрастовата граница, както и засягане на детско-юношеската възраст, представите ни за това заболяване трябва да се променят и приоритизират – статистика, за която ни информира д-р Ива Гаврилова, хирург-онколог в Клиниката по дерматология към Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология, координатор на Европейския меланомен регистър ЕUМеlaReg за България и секретар на Българската асоциация по дермато-онкология. Тя е трето поколение хирург-онколог, ученик и последовател на най-уважавания  и водещ специалист в сферата на онкодерматологията у нас – доц. Красимир Киров, от когото се научава преди всичко да упражнява професията си с много любов, съобразно водещите онкологични принципи, с готовност и желание за иновации.

,,Меланомът е злокачествен кожен тумор, който произлиза от променила се бенка. Това е сериозно заболяване, на което трябва да се обръща специално внимание. За да го лекуваме успешно, е важно да бъде открит преди явни сигнали, че нещо нередно се случва с кожата ни и това е възможно само при профилактичен преглед от специалист’’, сподели още пред ,,9 месеца‘‘ д-р Гаврилова.

Наскоро д-р Ива Гаврилова и болница Надежда проведоха успешна инициатива с безплатни прегледи за меланом, насочена към бременни и родилки. Всъщност, ако трябва да бъдем напълно детайлни, това е повече от инициатива –  кауза е и причина да вярваме, че е наш ред да дадем гласност на темата.

Какво още научихме от д-р Гаврилова, ще разберете от следващите редове…

За да сме сигурни, дали имаме потенциално опасни бенки, как и колко често да ги следим, трябва да се прегледаме, независимо от възрастта. При съмнение за меланом е много важно лечението да се провежда в онкологично лечебно заведение с опит. Опасно и нередно е, с цел поставяне на диагноза, да се взимат проби от тумора с остъргване на клетки или отстраняване на парченце.

Меланомът в ранен стадий се лекува оперативно от хирург-онколог чрез изрязване в здрава тъкан, съобразно международните онкологични стандарти. Окончателната диагноза се потвърждава от патолог с опит, като неговото мнение и становище ни дават възможност да стадираме адекватно първичния тумор, да определим бъдещия риск за развитие на заболяването и да препоръчаме последващо лечение при нужда от такова.

Бъдещи майки, внимание!

За съжаление, малигненият меланом е най-често асоциираният тумор с бременността и може да се развие от съществуваща вече, потенциално опасна бенка. Макар у нас това заболяване да е сравнително рядко – с около  600 новозаболели  годишно – отчитаме трайна тенденция в световен мащаб за „подмладяване“ на пациентите и  диагностицираме такива дори под 30-годишна възраст. Това означава, че е налице завишен риск, но нека не забравяме, че не всяка бенка е потенциално опасна и все пак заболяването ѝ е напълно лечимо, когато е установено в ранен стадий. В кампанията ни искахме да подкрепим бъдещите майки с експертна грижа за тях и да помогнем да бъдат здрави, спокойни и пълноценни родители.

Лечението пряко зависи от гестационния срок на бременноста, но във всеки етап туморът може да се отстрани оперативно с местна упойка, без никакъв риск за бебето. Когато бъдещата майка е в последните месеци, при нужда обсъждаме стадираща сентинелна биопсия непосредствено след раждане, като кърменето се прекъсва само за 48 часа. Ако заболяването е в стадий със засягане на лимфни възли или друг орган, което е рядкост, сформираме мултидисциплинарен екип, заедно с проследяващия бременността и неонатолог за изграждане на оптимален лечебен план.

По следите на причините –  стрес или…?

Стресът безспорно е риск и е в основата на много онкологични заболявания, а и за всякакви други болести. Живеем във времена на много стрес и би било добре всеки да намира време за отдих за тялото и душата.

Няма научни доказателства за категорична връзка между стреса и възникването на малигнен меланом, така че и аз не мога да подкрепя такава теория. Слънцето обаче е доказан рисков фактор. Най-опасни са слънчевите изгаряния в детска възраст, тъй като вредите от тях се сумират, предизвикат генетични повреди и могат да доведат до развитие на меланом. Досещате се, че грижата за децата от най-ранна възраст трябва да бъде приоритет.

Защита от лъчите

Слънцезащитата е превенцията на всички кожни злокачествени тумори и ключова за съхраняване младостта на кожата ни по-дълго. Тя трябва да започва от  рождение и да изградим трайни навици за слънцезащита у децата си.

По време на почивка можем да се радваме на плажа в часовете преди 11:00 ч. и след 16:00–17:00 ч., под защитата на слънцезащитен продукт с висок фактор 50+, независимо от цвета на кожата ни и при регулярното му нанасяне на всеки 2 часа, преди и след като сме влизали в морето. За децата е  препоръчително да бъдат облечени и със слънцезащитни дрехи, като това не отменя мазането с протекторен крем. Не трябва да допускаме слънчево изгаряне със зачервяване на кожата и симптоми на болка и сърбеж, защото това е нанесена вреда. И да не забравяме, че за да възпитаваме децата си в употреба на слънцезащита, преди всичко, трябва да даваме личен пример. Правилото е – пазим себе си така, както и децата ни.

Изборът на точен продукт

Най-важното е слънцезащитният крем да бъде закупен от аптечна мрежа, да бъде с гарантиран състав, без значение от марката. По време на бременност или кърмене дерматолозите препоръчват употреба на фотопротектори с минерален състав, като тези, които ползваме за децата си. При бебета под 1 година избраният продукт трябва да бъде обозначен с педиатричен контрол, което гарантира, че неговия състав е подходящ за тази крехка възраст.

Последните тенденции в грижата за кожата по света препоръчват – за да сме здрави – целогодишна слънцезащита за всяка възраст. През лятото в градска среда, когато сме изложени на слънце, трябва да не забравяме да предпазим с фотопротекторен крем откритите части и да пренамазваме, ако престояваме на открито повече от 2 часа. За дамите има богата гама от кремове и макиаж с фотозащитен фактор, което значително ни улеснява. Не трябва да забравяме, че по време на зимната почивка в планината, също трябва да предпазваме кожата, точно както през лятото.

Профилактика

За съжаление, у нас няма разработен ефективен план за профилактика. За да се извърши такава, разчитаме единствено на самосъзнание и лична грижа. Тъжен факт, който се надявам да успеем да променим.

Профилактичният преглед се извършва от специалист дерматолог или онкодерматолог и се изразява в оглед на всички образувания по кожата с просто око и с дерматоскоп на тези зони, които лекарят прецени. За целта е необходимо да бъдем напълно разсъблечени, като в прегледа включваме и части на тялото, които често се пропускат – като скалпа, зад ушите и задължително стъпалата и между пръстите на краката.

Като цяло рискови са хора със светла кожа, коса и очи и с множество пигментни бенки по кожата. Аз обаче съвествам всеки да се прегледа поне вежднъж, защото може да има само една бенка и тя да се окаже проблемна, както и тези, които смятаме за опасни бенки, всъщност да са доброкачествени образувания, които да не налагат изобщо да бъдат проследявани. Също, да не забравяме, че за извършване на профилактичен преглед няма възраст. Ако децата ни имат бенки, по-добре е специалист да ни даде насоки за грижата от самото начало и в периода на израстване.

Ако е имало операция…

Както вече споделих, в ранните стадии меланомът се лекува оперативно и с шанс за пълно излекуване над 90%. Самият тумор обаче може да има различен риск за последващо развитие на разсейки, което разбираме от хистологичния доклад на патолога, като взимаме предвид различни показатели при оценката му.

Например – при пациенти, които имат висок риск и при липса на съмнение за засягане на лимфни възли, препоръчваме извършването т.нар. сентинелна биопсия. Това е високо технологично  стадиране посредством операция, с която търсим много малки микроразсейки под 2мм в регионалните лимфни възли. Макар инвазивна и  допълнителна операция, тя ни дава изключително много информация за реалния стадий на пациента и ценна прогноза за бъдещо развитие. С образно изследване, като ехография или ПЕТ скенер, една толкова малка разсейка може да бъде открита чак когато стане над 4мм и това би било изгубено време за лечение на пациента.

При установяване на такива микроразсейки започваме профилактично лечение на целия организъм за 12 месеца, за да стопираме развитието на заболяването. От тази година в цял свят започва въвеждането на т.нар. адювантно лечение с имунотерапия – също с продължителност 1 година – при  пациенти в IIB  и IIC стадий, след оперативно отстранен тумор и при липса на микроразсейки. Това е една допълнителна и многообещаваща възможност за превантивно лечение, на която се възлагат много надежди. Пациентите, които са подходящи за провеждането ѝ от съответния рисков стадий, трябва да бъдат много внимателно подбирани, предвид потенциална имунотоксичност. Но искам всички хора да знаят, че медицината вече е твърде напред и позволява много добър контрол над болестта и пълно излекуване, особено в ранните стадии. Затова профилактиката при специалист е от изключително значение.

Как да живеем, за да ,,живеем‘‘ в добро здраве?

Рационалният начин на живот е важен за всички и той включва поддържане на умерено тегло, избягване на вредни храни и ограничаване на алкохола и вредните навици. Движението и спортът трябва да бъдат част от нашето ежедневие. Хранителните добавки се препоръчват само на хора с установен дефицит на някакъв витамин или микроелементи, тъй като всичко полезно можем да набавим с храната. Към грижата за здравето добавям и тази за психиката. Съветвам всеки пациент, сблъскал се с диагноза меланом, независимо от стадия, да се обърне към психолог, заедно с близките си, за насоки и подкрепа, тъй като страдащата психика може да разболява и не е добър партньор в битката със заболяването.

Първият български електронен меланомен регистър

Регистърът е сбъдната мечта и голяма стъпка напред за страната ни. Европейстият EUMelaRеg съществува от години с вече над 15 участващи страни. През пролетта на 2021 г. бяхме одобрени да се включим, а БАДО като асоциация и аз като координатор – да представляваме страната ни. Това бе голямо предизвикателство, тъй като в кратък срок трябваше да създадем мрежа от регистратори във всички водещи държавни и частни онкологични лечебни заведения в България, за да заработи нашия регистър – BGMelaReg.

Щастлива съм, че имам достойни съмишленици, които направиха това реалност. В момента участват 13 онкологични лечебни заведения, които ръчно въвеждат криптирана анонимна подробна информация за хода на заболяването на всеки пациент с меланом в III и IV стадий.

Това доведе и до първи окуражителни резултати – благодарение на качествените данни, които постъпват от нашата страна в регистъра, бяхме избрани да участваме вече в пет международни проекта. Това не само засили интереса към страната ни, но и даде възможност да покажем, че онкологичната грижа за нашите пациенти е на световно ниво. Това ни носи не само престиж. Повишаването на доверието в здравните онокологични грижи у нас води до включване на страната в повече клинични изпитвания на нови препарати. За пациентите това е шанс да получат най-модерното лечение, още преди неговата регистрация, когато се нуждаят от нещо иновативно след изчерпване на други възможности или за още по-добър резултат.

Към всички майки…

Майката е основен двигател на семейството и трябва да е здрава. Не всяко образувание или пигментно петно по тялото ни означава риск, но това може да каже само специалист. Бъдете отговорни, погрижете се за себе си и се прегледайте!

Кожните тумори са напълно лечими в ранните им стадии, затова нека не се излагаме на излишна опасност. И не на последно място – майката диктува моделите на подражание в семейството. Ако тя се преглежда и се грижи за кожата си, и децата ще го правят. Респективно – ще бъдат здрави.