Д-р Ива Гаврилова: Меланомът не бива да се превръща в присъда за пациента

Слънце, плаж, планина или море – това са част от изкушенията, на които трудно можем да устоим през лятото. Но точно тези дни за почивка и забавления крият най-много рискове за кожата, ако не подхождаме внимателно и отговорно към нейната защита и здраве. Това предупреждават от Българската асоциация по дермато-онкология (БАДО), която организира на 23 юли Ден на пациентите с онкологични кожни заболявания. В рамките на няколко часа пациенти с малигнен меланом и техни близки ще се срещнат и разговарят с водещи специалисти в областта на лечението и проследяването на заболяването, психолози, експерти по здравни грижи, представители на пациентски организации и други, обясни д-р Ива Гаврилова от клиниката по Онкодерматология към Националния онкологичен център и член на УС на Българската асоциация по дермато-онкология (БАДО):

„Асоциацията ни работи изключително усилено вече повече от четири години за популяризиране на предизвикателствата в диагностиката, стадиране и лечение на пациенти с кожни тумори и по-специално малигнен меланом. До момента успяхме да проведем редица срещи със специалисти от различни области за обмен на опит, споделяне на иновации в сферата, като най-после дойде време да обърнем специално внимание на най-скъпото ни, а именно на нашите пациенти. Към Асоциацията се създава организация за пациенти с малигнен меланом и това ще бъде първата ни среща, за която целият екип много се вълнува и това ще бъде едно ново начало за всички ни“.

Ежегодно с меланом у нас се диагностицират по около 500 души, като тенденцията е възрастовата граница да пада, посочи лекарят:

„За съжаление не само у нас тенденцията е заболеваемостта да се покачва, така че, да, за жалост ще се срещаме все по-често с това заболяване. Ние сме сравнително малка страна с годишен темп на новозаболели около 500 човека, но тенденцията е възрастовата граница да пада, тоест все повече пациенти ще бъдат под 50-годишна възраст, а това е тежък социален проблем. Именно поради тази причина част от лекторите ни в предстоящата среща, бих казала топ лектор на събитието е видният ни репродуктивен специалист д-р Георги Стаменов, който ще сподели какви са съвременните възможности за съхраняване фертилитет преди започване на лечение, както и семейно планиране при вече поставена диагноза меланом в ранните стадии, като меланомът не бива да се превръща в присъда за нашите пациенти, те трябва и могат да водят пълноценен живот и това е посланието ни към тях“.

В България са достъпни всички съвременни терапии за лечение на малигнен меланом, като те са безплатни за пациентите. Изборът на лечението е строго индивидуален, обясни д-р Гаврилова:

„Лечението на меланом отдавна не е с химиотерапия, тя е неефективна при това заболяване, а с иновативните таргетна и имунотерапия… Таргетната терапия се прилага под формата на таблетки и е ефективна при пациенти, които имат носителство на определена мутация, тъй като върху нея се въздейства с това лечение… Имунотерапията въздейства на имунната ни система, това представлява вливане на антитела, които карат имунната ни система да се събуди, да разпознава туморните клетки и да ги унищожава… Изборът на лечението е строго индивидуален и е в унисон с всички световни онкологични тенденции за персонализирана медицина…“

Добра слънцезащита и разумно излагане на слънце за превенция на онкологичните кожни заболявания, препоръчва специалистът:

„Преди всичко трябва да пазим кожата си като използваме целогодишно слънцезащита, особено в летния период. Изключително важно е да не допускаме да се случва класическото слънчево изгаряне със зачервяване и сърбеж, като това е възможно, ако сме в ранните часове на плажа, например преди 11:00 часа и след 16:00 часа на сянка, намазани с висок фактор слънцезащита и да се пренамазваме на всеки два часа. Бих посъветвала всеки, независимо от възрастта, да направи един целотелесен преглед при специалист дерматолог, за да знае на какво трябва да обръща внимание, без да има оплаквания. Да не се подлага лекомислено на отстраняване на всевъзможни кожни образувания с лазери и киселини в частни сектори, без да бъдат изследвани, също при знахари с различни методи на народна медицина, което би могло да бъде наистина опасно…“

Разнообразни информационни сесии за новостите в сферата на слънцезащитата, диагностиката и лечението ще бъдат представени по време на инициативата Ден на пациентите с онкологични кожни заболявания. Психолози ще съветват как пациентите да приемат болестта и да намалят стреса от диагнозата. Материалите, които са подготвени, сред които е и книжка с най-често задаваните въпроси на пациенти и стъпките около диагностиката и лечението, ще бъдат достъпни впоследствие във фейсбук страницата на Асоциацията.

Денят на пациентите с онкологични кожни заболявания ще премине под наслов: „Меланомно общество в обществото“.  Форумът ще се проведе на 23 юли в столичния хотел „Балкан“.

Източник