Д-р Ива Гаврилова с инициатива за безплатни прегледи за семействата на пациенти с меланом

Безплатни прегледи за меланом на бременни и родилки

Медицински център „Надежда Клиникал“ подкрепи инициативата ми за превенция на меланома, като отваря вратите си за 30 безплатни профилактични прегледа на бременни и наскоро родили жени (до 1 месец след раждането).

Прегледите ще бъдат на 19.06 и 26.06.2023 г. от 15:00 до 18:30 часа в МЦ „Надежда Клиникал “ в Paradise center, след предварително записване на час през кол центъра на болничното заведение.

По време на бременност наличните бенки и образувания по кожата се променят заедно с тялото ни, пигментацията на специфични места се засилва и обикновено се появяват нови бенки. Бъдещите майки рядко търсят консултация със специалист за промените по кожата в този период, а превенцията и профилактиката са изключително важни при меланома. Макар и сравнително рядък тумор, изявата му по време на бременността е възможна, а тогава инструментите ни за реакция са ограничени. Затова препоръчвам скрининг на всички бъдещи майки, бременни и наскоро родили с множество бенки.

Малигненият меланом е най-често асоциираният с бременността тумор и представлява 31%  от всички проявили се по време на бременност злокачествени новообразувания. Свързва се с физиологичната имуносупресия по време на бременност и високата агресивност на тумора.

Пациентки с вече диагностициран меланом е необходимо задължително да се прегледат от специалист преди забременяване и да бъдат интензивно последявани в хода на износване на плода.