Научна среща ESDO 2024

Връщам се от Берлин с най-новото знание и идеи от водещи специалисти по меланом в Европа

Започвам работната седмица с научно удовлетворение, много идеи и вдъхновение, почерпени от водещи специалисти по меланом и редки кожни тумори от цяла Европа и прекрасен спомен от изминала научна среща ESDO, каза онкохирургът д-р Ива Гаврилова.

През изминалите два дни в Берлин се проведе XII-то Европейско училище по дермато-онкология, организирано от Eвропейската асоциация по дермато-онкология (ЕADO). Това е едно от най-престижните сертифициращи обучения, което тази година бе на тема: „Актуални данни за кожната онкология“. 224-ма участници от цяла Европа, от които 120 специалисти присъствено, се обучаваха и дискутираха новостите в диагностиката, стадирането, лечението и превенцията на кожни карциноми, меланом и редки кожни тумори. Д-р Гаврилова бе единственият участник от България ни на място.

Цял ден от научната програма бе посветен на малигнения меланом, разказва д-р Гаврилова. Сред най-интересните новини в областта бяха:

✅ Новите проучвания и обещанащи резултати в интралезионалната терапия на изолирани кожни и подкожни метастази при меланом, представени от проф. Аксел Хаушилд – един от най-влиятелните учени-онкодерматолози в момента.

✅ Специален фокус бе поставен върху увеалния  меланом. Водещ онкологичен център представи резултати при множество пациенти в метастатичен стадий, лекувани с новото биспецифично антитяло и сподели опит и препоръки в менажирането на странични ефекти от лечението.

✅ В края на тази година очакваме и новите гайдлайни за дагностика и лечение на меланом. С част от тях ни запозна проф. Клаус Гарбе и събуди оживени дискусии.

✅ Засегната бе и изключително важната тема за качеството на живот и палиативни грижи при пациентите в метастатичен стадий – изключително ценно знание, което променя фокуса на лекаря и перспективите пред пациентите да водят пълноценен живот.

От първия ден, посветен на кожните карциноми и редки кожни тумори, ще откроя още няколко акцента, допълва д-р Гаврилова. „Имах щастието да присъствам на изключително ценна сесия с практическа насоченост на проф. Аксел Хаушилд, който представи в концентриран вид множество случаи от практиката си с редки тумори, които биха отнели години на всеки специалист и значителна доза шанс да бъде част от терапевтичния екип“.

Много интересно е било участието на проф. Халид Асаф, който е представил принципи и новости в лечението на кожни лимфоми. „Радвам се, че водещият лектор, избран да сподели на ESDO актуалните препоръки за поведение при плоскоклетъчен карцином – проф. Кристоф Кьолер – ще бъде гост-лектор на Годишния конгрес на БАДО 2024 от 15-ти до 17-ти ноември в София. Предстои ни много интересна година на новости и иновации в бързо развиващата се област на онкодерматологията в световен мащаб“, подчерта д-р Гаврилова.