Д-р Ива Гаврилова в интервю за "Момичетата от града"

В интервю за „Момичетата от града“: Меланомът е сериозно, но вече лечимо заболяване

Форум за женско здраве - 31.05.2024, ИЕЦ
Форум за женско здраве – 31.05.2024, ИЕЦ

Д-р Ива Гаврилова е хирург-онколог с дългогодишен опит в диагностиката и оперативното лечение на меланом и други кожни тумори, специализирана в ранното откриване и иновативната фотофайндер диагностика. Тя е ученик и последовател на водещи специалисти в сферата на онкодерматологията в България и Европа.

Д-р Гаврилова е сред водещите специалисти в областта на женското здраве, които ще участват в първия по рода си у нас целодневен  “Форум за женско здраве”, който ще се проведе на 31 май 2024 г. в Интер Експо център. В програмата са включени лекции, демонстрации и презентации, в които ще бъдат представени последните световни нововъведения в областта на профилактиката и лечението на различни женски заболявания, като ще имате възможност да получите подкрепа и да откриете отговори на въпросите, които вълнуват.   ***

Месец май е обявен от Световната здравна организация за месец на осведомеността за меланома – най-агресивния вид рак на кожата. Какво представлява меланомът? И увеличава ли се броят на болните?

Малигненият меланом е вид кожен рак, който произхожда от меланоцитите – пигменто образуващите клетки на кожата. Може да засегне всяка възраст, но за жалост в последните години забелязваме трайна тенденция към подмладяване на пациентите, като все още появата му в детско-юношеска възраст е много рядка.

Годишно у нас се разболяват над 600 човека от двата пола. СЗО посочи тревожна прогноза, че до 2040 г. очакваме нарастване с до 15% на пациентите с това заболяване.

Меланомът е сериозно, но вече лечимо заболяване, особено когато е открит навреме. Затова и усилията ни в месеца, посветен на превенцията му, са още по-големи. Не можем да променим статистиката, но можем да се дисциплинираме в превенция и профилактика, затова апелирам да се възползвате от стотиците безплатни прегледи, които се организират в страната през май от специалистите в тази област.

Кои са най-честите фактори за появата му? Кои са рисковите групи?

Водещ фактор са слънчевите изгаряния в детска или млада възраст. За съжаление кожата има памет и всяко соларно увреждане се сумира и може да предизвика израждане на вродена или придобита бенка. Разбира се, нужно е да настъпи и генетична мутация в клетка, но вредата от изгарянията много помага за това.

Рискови са хора с много светла кожа, коса и очи, който изгарят лесно, с интензивно зачервяване при минимално излагане на слънце, както и тези с множество пигменти бенки по тялото наравно с кожата – т.нар. диспластични невуси. Всички любители на  целодневното припичане на плажа, на солариумите или работещите на открито, особено без предпазни средства, попадат във високорисковите групи.

По време на бременността също много бенки се променят, а добре знаем, че организмът на бъдещата майка е с потиснат имунитет. Меланомът е най-честият тумор, асоцииран с бременността, така че това прекрасно физиологично състояние също се превръща в обект на повишено внимание и консултациите със специалист не бива да се пропускат.

Как да разпознаем рака на кожата – кои участъци от тялото засяга най-често и какви са промените по кожата, които ни дават знак, че трябва да посетим специалист?  

Меланом може да се предположи, когато пигментна бенка на нивото на кожата започва да нараства, да променя формата си, а контурите ѝ да стават неравни. Знак може да бъде и когато започне да променя своята пигментация към по-тъмен или черен цвят, или обратно – да се обезцветява или да изчезва. Тези изменения обикновено не са съпроводени с оплаквания, а ако има такива – те са сърбеж, отделяне на секрет или кървене, което вече може да е признак за напреднало заболяване.

Целта ни, обаче, не е да търсим видима промяна, а да посетим специалист профилактично, без причина и, ако имаме рискова бенка, измененията в нея да бъдат открити с микроскопско наблюдение на цялата кожна повърхност със специален уред – т.нар. дерматоскопия. Ако се окаже, че има потенциално опасна бенка, тя се отстранява профилактично и тогава дори хистологията да покаже меланом, то това би означавало съвсем начално заболяване, което в над 98% от случаите е напълно лечимо само с операция.

Общото за всички кожни тумори е, че можем да ги очакваме по фотоекспонирани зони, като лице, деколте, ръце, горната част на тялото или подбедриците при жените.

Искам да обърна внимание и на другите видове кожни тумори – т.нар. кожни карциноми, които, за разлика от меланома, нарастват изключително бавно и не дават разсейки. Това ги прави много благоприятни за лечение. Карциномите изглеждат като обикновена рана, която не заздравява с месеци, но не е съпроводена с  усещане за болка. Макар и безобидни, те се лекуват оперативно, като в съвсем  началните си стадии могат да се унищожат и с локална терапия за мазане – още една причина да се преглеждаме своевременно и регулярно.

Съществуват ли методи за превенция от това заболяване? 

И за меланома, и за кожните карциноми превенцията е една – предпазване от слънчеви изгаряния. Колкото по-педантично се пазим, толкова по-добре е цялостно за здравето ни. Не е достатъчно да нанасяме слънцезащитен крем само когато сме на лятна почивка на море. Грижата трябва да е целогодишна и интензивна винаги когато има слънце. Съветвам хората да използват само висок слънцезащитен фактор 50+, независимо от вида и цвета на кожа се и да закупуват крем или лосион само от аптечната мрежа, без значение от марката.

Когато сте на плажа, освен слънцезащитен крем, използвайте и дрехи със слънцезащитна материя, особено за децата. И винаги бъдете на сянка. Напомням на любителите на зимни спортове, че на пистите грижата за откритите части на лицето и ръцете трябва да е същата, като тази на плажа в разгара на лятото.

Влияе ли начинът ни на живот върху кожата? А хранителните ни навици?

Навиците ни са пряко свързани и влияят на нашето здраве. Ако не се отнасяме с уважение към кожата си, е възможно в напреднала възраст да се борим с негативни последствия, като стареене и отпускане на кожата, пигментация, бръчки, разширени кръвоносни съдове, зачервяване или изменения, които водят до заболяване. Затова системната грижа е много важна.

В допълнение към предпазването от слънцето ще добавя, че така модерният изкуствен тен от солариум доказано уврежда кожата и създава риск за кожни тумори и по- специално – за меланом. Това е вреден навик, от който задължително трябва да се избавим.

Що се отнася до храненето, няма научни доказателства, че определени храни са рискови специално за възникване на кожни тумори. За цялостния ни физически и психически баланс, рационалният начин на живот и хранене, с редовно физическо натоварване, са от изключително значение. През последните години се обръща особено внимание на микробиома – флората и фауна, които населяват червата ни и са в симбиоза с нас. За да сме здрави, в микробиома ни трябва да съществува равновесие, за което е изключително важно да се храним здравословно. Трайните промени довеждат до хронични възпаления, а те от своя страна – до генетични мутации и отключване на онкологични заболявания. Така че грижете се както за кожата, така и за тялото си, за да сте здрави.

Източник