Грижа за бъдещи майки и родилки

Д-р Ива Гаврилова участва в рубриката Сладки приказки с „9 месеца“ на Дарик радио, където говори за грижите за кожата по време на бременността и кои са най-важните прегледи за профилактика на женското здраве за бъдещите майки и родилките.

„Естествено е фокусът на жените в този момент да не е насочен към кожата, но има някои специфични белези, които е добре да наблюдават и консултират своевременно“, подчерта д-р Гаврилова.

Ето някои от акцентите в интервюто:

По време на бременността е нормално да се появяват нови кожни образувания или стари да променят формата и пигментацията си, без това да означава заболяване. Затова еднократен преглед в напредналите месеци на бременността е достатъчна превенция и грижа за здравето.

Опасните промени в бенките са доста специфични: променя се цвета, контура, изпъкналостта над кожата, може дори да се депигментира. Има дискретни белези, които могат да се видят от специалист. Меланомът е един от най-често асоциираните с бременността тумори и затова е необходима своевременна профилактика.

Слънцезащитата трябва да се нанася целогодишно, без да изпадаме в крайности. Нуждата от предпазване през зимата в планината е същата, която прилагаме лятото на морето.

За бременността се препоръчва минерален състав на средствата за защита и детската козметика върши чудесна работа в този период.

Първият преглед при мамолог след бременността трябва да бъде три месеца след спонтанния край на кърменето.

Няма възраст за първи преглед при дерматолог за детето. Слънцезащитните дрехи и кремове се допълват в грижата за кожата му през лятото. Слагането на лепенка върху бенка, с цел предпазване от слънцето, не помага. Личният пример е много важен!

Повече вижте във видеото.