Д-р Ива Гаврилова - Ден на пациента 2023 - Меланом пациентска общност в България

Ден на пациента: Промени в стандарта за лечение на меланом дават шанс за успешно овладяване и контрол над заболяването

Вторият Ден на пациента: „Меланомно общество в обществото“, организиран от Българската асоциация по дермато-онкология, събра в София водещи лекари в областта на дерматоонкологията, мултидисциплинарни екипи от учени и специалисти, посветени на това заболяване, които представиха новостите в диагностиката и лечението на кожен меланом пред пациенти и техните семейства. Форумът е Годишна среща на Меланом пациентската общност в България (МПОБ), която се провежда за втора поредна година.

Ето част от новините, които с разост споделихме с нашите пациенти:

✅ През последните две години лекарственото лечение в областта на дермато-онкологията претърпя значително развитие. Вече пациенти с меланом в ранен стадий (IIB и IIC) могат да бъдат лекувани с добра ефективност с имунотерапия, след оперативно отстраняване на тумора. Това предлага нови хоризонти за бъдещия контрол на заболяването.

✅ Напредъкът в медицината тази година доведе до промени в стандарта за лечение на кожния меланом. У нас, както и в цяла Европа, е регистрирана и предстои да бъде реимбурсирана имунотерапия за лечение на ранен стадий на меланом. Като лекари всички очакваме с нетърпение тази нова възможност за още по-задълбочена грижа за нашите пациенти.

✅ Тези иновации придават още по-голямо значение на биопсията на сентинелния възел, която продъжава да бъде решаваща оперативна техника за установяване на реалния стадий на заболяването. Тя ни позволява адекватно определяне на рисковете за пациента и бъдещото му проследяване, което е ключово за успеха на лечението и качеството на живот на пациентите с меланом.

✅ Споделихме с нашите пациенти информация за нова възможност за лечение на пациенти с метастазирал очен меланом – вид имунотерапия, която дава надежда за по-добър контрол на това рядко заболяване, в напреднал стадий от развитието му.

Всяка година в България се диагностицират над 600 нови случая на меланом. В световен мащаб тенденциите са към трайно покачване на заболеваемостта и за жалост все по-често ще се сблъскваме с този тумор, отбелязват от БАДО. Притеснително е, че се диагностицират все по-млади пациенти – под 35 – 40-годишна възраст, включително и подрастващи. В началните стадии меланомът се лекува оперативно и шансът за пълно излекуване е над 90%. Затова ранното откриване на заболяването е от ключово значение. Българската асоциация по дермато-онкология препоръчва всеки човек поне веднъж в живота си да се прегледа за кожен меланом при специалист, дори и да няма никакви симптоми. Профилактиката и слънцезащитата са най-ефективните средства за предпазване от заболяването.