Д-р Ива Гаврилова в предаването „Пулс“, Nova News

Д-р Ива Гаврилова в предаването „Пулс“, Nova News: Как се печелят битки в медицината

В предването „Пулс“ на 18.06.2023 г. по телевизия Nova News говорихме за малигнения меланом – как и защо се появява, има ли наследственост или предразположение, което прави определени категории уязвими, как се диагностицира и лекува, какво е важно да знаем за това заболяване.

Ето част от акцентите:

Слънчевите изгаряния, случили се в близките няколко години, не са пряка причина за евентуално настъпило заболяване, а тези, които започват още от детска възраст. Затова слънцезащитата е изключително важна и изграждането на култура за предпазване от слънчеви изгаряния трябва да е приоритет от най-ранна възраст.

Потенциално опасни са хроничните слънчеви изгаряния при хора, които работят на открито, незащитени.

Симптомите за заболяването най-често са: бенка наравно с кожата, пигментирана, която започва да се променя. Промяна е изменение във формата, размера, оцветяването – да става по-тъмна или обратно – да се обезцветява. Значително нарастване на самата бенка за кратък период и изпъкване над кожата също са симптоми на заболяване, без задължитено това да е меланом.

Когато говорим за профилактика и ранно откриване на меланом, не трява да търсим симптоми. Не трябва да търсим причини за превенция и да отидем на преглед при специалист. Специалистът е човекът, който ще открие потенциално опасните бенки, за да вземем своевременно мерки. Когато туморът е открит и отстранен навреме, меланомът е напълно лечим и с много добра прогноза.

Моят апел към всички в разгара на лятото е поне веднъж в живота ни ние и близките ни се прегледаме при онкодерматолог. Той ще огледа цялата ни кожна област и каже имаме ли потенциално опасни бенки, трябва ли да се проследяваме, има ли други образувания, на които да обръщаме внимание или можем да бъдем спокойни, как ефективно да прилагаме слънцезащита и да предпазваме кожата си.

Повечето естетични дерматолози имат широко познание за туморната патология и адекватно разпознават кожните тумори. Бих препоръчала преди да се подлагаме на естетични процедури, да имаме мисъл за евентуално опасни образувания и да потърсим мнение от дерматолозите в онкологичните лечебни заведения или от специалистите, които се занимават конкретно с лечение на меланом, за да бъдем спокойни.

Всички възможности за съвременна диагностика и лечение на меланом се прилагат у нас, както биха се приложили в най-добрите клиники в цяла Европа.

Като лекари и част от Българската асоциация по дермато-онкология полагаме много усилия диагностичният алгоритъм на това заболяване да бъде добре познат както на специалистите, така и на пациентите и на техните близки, за да нямаме никакво забавяне на диагнозата.

Какво включва диагностичния алгоритъм и защо в цял свят от много години на пациенти в ранен стадий на меланом (когато нямаме съмнение за засягане на лимфни възли), се предлагат стадиращи сентинелни биопсии – каква информация дават и как ни позволяват да бъдем няколко крачки преди болестта, вижте във видеото.