Д-р Ива Гаврилова с международен сертификат по дерматоскопска диагностика на високорискови пациенти

„Академия фотофайндер“ (FFA) е eдно от най-интересните събития за годината, което професионалната общност следи и очаква с нетърпение. На 27-28 октомври в Лондон се проведе обмен на опит и специализирано обучение по най-новите неинвазивни дерматоскопски методи (нар. фотофайндер или боди мапинг) за оценка и проследяване на кожни образувания при високорискови пациенти. Д-р Ива Гаврилова, д.м. бе единственият български лекар в група от 104-ма колеги от водещи онкологични клиники и научни центрове в 22 държави. Лектори в специализирания мастер клас бяха едни от най-лидерите в областта на дерматоскопията в света – проф. д-р Емилиос Лалас,  проф. д-р Джузепе Ардженциано, проф. д-р Катерина Лонго и проф. д-р Зоуи Апала.

Искам да откроя две научни постижения в тази област, които ще променят клиничната практика в следващите години, каза д-р Гаврилова. Първото е, че за по-прецизна диагностика и превенция на кожните тумори, новите тенденции наложиха целотелесния дигитален боди мапинг като първи избор в проследяването на пациенти с множество потенциално опасни бенки или диагностициран вече меланом. А второто – познаването на тънкостите на фотофайндер-технологията е безценен съюзник на лекаря-онколог за ранно разпознаване на малигнен меланом, кожни карциноми и други редки тумори в областта на нокти, гениталии и особено – в детска възраст.

„За мен беше чест да усвоя иновативните Фотофайндер-техники, които се определят като бъдещето в дерматоскопията и да получа сертификат за уменията си именно от водещите специалисти в областта от световна величина“, подчерта д-р Ива Гаврилова.

Сертификатът от „Академия Фотофайндер“ е международно признат документ, удостоверяващ високото ниво на познания и владеене на съвременните високоспециализирани дерматоскопски методи за оценка и наблюдение на кожни образувания.