Д-р Ива Гаврилова представи страната ни на Годишната среща на EUMelaReg в Мадрид

България ще бъде домакин на следващата Годишна среща на Европейския Меланомен Регистър през 2024 г.

На 19 октомври се проведе 7-мата Годишна среща на ръководството на Европейския меланомен регистър EUMelaReg в Мадрид. Страната ни бе представена от д-р Ива Гаврилова, д.м. – секретар на Българската асоциация по дермато-онкология и главен координатор на регистъра за България.

На форума бяха представени най-важните постижения на държавите-членки на най-голямата платформа за меланомно болни пациенти в света и бе систематизиран опит, основан на огромна база данни от регистрации и проведени научни изследвания. В дискусионен формат координаторите на всички страни-участници обсъдиха възможностите за подобряване на лечението на малигнен меланом в напреднал стадий и анализираха резултатите от работата на регистъра. Бяха представени и планирани бъдещи проекти, с принос за развитието на онкологичната медицина в глобален мащаб.

„За мен бе привилегия и чест да представлявам страната ни и да представя проект, посветен на фертилното съхраняване и анализ. Изпитах истинско научно удовлетворение от подкрепата на колегите и професионалния дебат, който обогати идеята ми и я надгради с интересни и полезни предложения“, каза д-р Ива Гаврилова.

Тя съобщи още една чудесна новина от форума в Мадрид – страната ни бе избрана за домакин на следващата Годишна среща на EUMelaReg догодина, когато ще съберем в София водещи онколози и специалисти от цяла Европа.

Участниците в Годишната среща 2023 приветваха най-новия член на Европейския меланомен регистър – Албания, с която държавите, участващи в EUMelaReg, стават 16.