Д-р Ива Гаврилова: Имах вълнуващи дни на ESMO 2023 в Мадрид

Конгресът на Европейската асоциация по медицинска онкология в Мадрид е едно от най-престижните и дълго очаквани събития в областта на онкологията за годината. Пет-дневният форум от 20-ти до 24-ти октомври събра повече от 3000 участници от 160 държави – лекари, изследователи, пациентски организации, журналисти и представители на здравната индустрия от цял свят.

България бе представена от най-изявените колеги-онколози. „Лично за мен присъствието на този форум бе истинско професионално удовлетворение“, каза д-р Ива Гаврилова, хирург-онколог.

ESMO 2023 е изключително влиятелна платформа по онкология, която разпространява най-новите данни, осигурява висококачествено обучение, възможности за контакти и работа в мрежа на онколози и други заинтересовани страни в процеса на диагностика и лечение. „Потопих се в най-новите постижения на науката и клиничната практика в лечението на меланом, които променят перспективите пред нашите пациенти. Вълнуваща бе възможността да черпя знание и опит от световните лидери по специалността, носители на наградите на ЕSMO за тази година. В нашата област това е проф. Georgina Long, Австралия – впечатляващ учен, със заслуги за развитието на онкологията, отличена в категорията Жени, променили ландшафта на диагностиката и лечението на малигнения меланом“, каза д-р Гаврилова. По думите й лекциите на проф. Лонг в рамките на конгресната програма са били истинско вдъхновение и мотивация за всички колеги в залата.

Д-р Гаврилова изрази гордостта си от проект на Европейския меланомен регистър EUMelaReg с участието на Българският меланомен регистър BGMelaReg, на който е главен координатор. Проектът бе представен на постерната сесия на конгреса от проф. Майкъл Вайхентал, Германия и получи висока оценка от световни лидери в онкодематологията. „Горда съм, че съм част от авторския екип“, допълни още тя.

Дни след ESMO 2023 водещи лектори от конгреса ще дойдат в София за участие в конференция, организирана от Българската асоциация по дермато-онкология. Форумът ще се проведе от 17-ти до 19-ти ноември и ще представи последните новости в лечението на меланом. Част от тях са:

✅ проф. д-р Тереза Амарал – Център за клинични изпитвания за рак на кожата, Университет на Тюбинген, Тюбинген, Германия;

✅ проф. д-р Майкъл Вайхентал от Клиниката по дерматология, венерология и алергология на Университетската болница Шлезвиг-Холщайн в гр. Кил, Германия;

✅ проф. д-р Пьотр Рутковски – ръководител на Клиниката по тумори на меки тъкани, кости и малигнен меланом на Националния изследователски институт по онкология, Варшава, Полша;

✅ проф. д-р Лидия Кандолф-Секулович – ръководител на Клиниката по кожни и венерически болести, Военномедицинска академия, Сърбия;

✅ проф. д-р Мирослав Динич – началник на Клиниката по дерматология и венерология на Военномедицинска академия в Белград, Сърбия.