Проф. д-р Иван Гаврилов – един от най-известните лекари у нас дари икони на Несебър

В знак на признателност кметът на Несебър Николай Димитров удостоява с почетен плакет проф. д-р Иван Гаврилов

5 икони получи като дарение община Несебър от един от най-известните лекари у нас онкологът – мамолог проф. д-р Иван Гаврилов. В момента те се намират в Археологическия музей, след като бяха осветени в църквата „Св.Успение Богородично на Игнажден от отец Петър. „През лятото иконите ще бъдат преместени в петте храма от духовния път в старинния град, а именно в „Св. Стефан“, „Христос Пантократор“, „Йоан Кръстител“, Св. Параскева“ и „Св. Спас“.“, сподели кмета при предаване иконите за съхранение в музей „Старинен Несебър“.

Община Несебър изказва благодарност и признателност към професора, който кметът Николай Димитров ще удостои с почетен плакет за дарителство.

До жеста на дарение се стигна, след като през лятото проф. д-р Иван Гаврилов е посетил града на ЮНЕСКО, а лично кметът Николай Димитров в ролята на гид го информира подробно за постоянните грижи, които общината полага за опазване на културно-историческото наследство, безценно както за България, така и за света. Впечатлен от разговора с градоначалника лекарят, който е известен със своето родолюбие и дарителска дейност, прибавя към своя дълъг списък с добрини и тази към Несебър.

Проф. д-р Иван Гаврилов ръководи Торакална клиникав специализираната болница по онкология в София. Той е един от водещите специалисти по онкология, спасил стотици човешки животи. Автор е на над 240 научни труда, с множество публикации в български и чужди списания. По делата му проф. д-р Гаврилов може да бъде определен като съвременен будител, патриот и човек на духовността. Безброй спомоществования, безчет дарения бележат биографията му – икони, картини, финансови средства, книги. Медикът е един от най-големите дарители на църкви и манастири във видинска епархия. Той е дарил и продължава да дарява икони из цяла България. Благородните му жестове и спомоществователство могат да бъдат открити в Карлово,Троян, Монтана. Сред добрините на лекаря може да се добави и тази – той дарявастипендии на ученицине само за отличие, но и за родолюбие.Професорът е един от патриотите, с чиито средства са възстановени войнишките паметници в село Василовци, от където е родът му. Името му е и в списъка на дарителите за възстановяване на Голямата базилика в Плиска. Проф. д-р Иван Гаврилов вярва, че човек не трябва само да получава, а трябва да дава. И по това, което е дал, се познават неговите дела.

 

 

Източник