Онкологът проф. Иван Гаврилов направи ценно дарение на Военния университет

Три изключително ценни карти на България, три портрета на български генерали, икона „Св. Георги с жития“ и много книги дари на Националния военен университет „Васил Левски“ проф. Иван Гаврилов, началник на клиника по гръдна хирургия – УСБАЛ по онкология, съобщиха от пресслужбата на университета.

Едната карта е от 1902 г. Тя е направена по поръчка на Българския генерален щаб и е била използвана в Илинденско-преображенското въстание и Балканската и Междусъюзническата войни.

Втората карта е от 1915 г. Тя показва етническия състав на Южна Добруджа и е дело на доц. Габровски. Той я изработва, когато Южна Добруджа е в границите на Румъния. Тази карта лежи в основата на Крайовската спогодба. „11 нации има нанесени на картата. Тя е много рядка, неизвестна е, но може да бъде учебно помагало“, категоричен е професорът.

Той дари на университета и фотокопие на Етнографската карта на България, извезана от неговата майка Величка Каменова. Картата е точно копие на проекта на Ирен Величкова – Ямами. За да направи всичките 144 шевици, Величка Каменова е използвала повече от 600 цвята и над 2 кг конци.
Трите портрета са на ген. Климент Бояджиев, ген. Владимир Вазов и ген. Георги Вазов. „Ген. Климент Бояджиев е командир на Първа българска армия и с него България започва участието си в ПСВ. Благодарение на неговото талантливо ръководство за 16 дни войната приключва на Сръбския фронт. Ген.

Владимир Вазов е героят от Дойран, единственият поканен на конгрес на организацията Британски легион, честващ победата на имперската армия през Първата световна война. На гара „Виктория“ в Лондон българинът е посрещнат от кмета на столичния град на империята. Когато минава, е построен почетен легион със знамена. Тогава ген. Хамилтън, който го придружава, командва: „За почест, мирно!“ На парада участват 3000 военни и 200 бойни знамена. Когато се явява делегацията с българина, лорд Милн заповядва: „Свалете знамената! Минава ген. Вазов – победителят от Дойран!“ А ген. Георги Вазов е този, който превзема Одрин“, представя славата на българските генерали проф. Гаврилов.

Свързани с историята на България са и всички книги, които проф. Гаврилов дари на Военния университет.
Това е поредният жест, който онкологът прави. Той вече е дарявал литература на университетската библиотека, портрети и икони, които се намират в параклиса на НВУ „Св. Седмочисленици“.

Източник